AcroYogaArtes

De ce ar face copiii yoga?

•Pentru că este distractiv, în primul rând. Pentru că totul se desfășoară ca o poveste – fie o călătorie într-o țară îndepărtată, o zi printre animalele din junglă sau din pădure, o excursie pe munte sau la mare, o petrecere sau pur și simplu, o poveste inventată chiar de copii.

•Apoi pentru că Yoga pentru copii este practicată într-un mediu necompetitiv, în care toți copiii sunt acceptați și iubiți pentru ceea ce sunt. Nu există presiuni, fiecare lucrează în ritmului propriu, folosindu-se un limbaj accesibil, copiii învață să aibă o legătură armonioasă cu corpul lor, învață cum să se relaxeze, dar și cum să-și îmbunătățească capacitatea de concentrare.

•Copiii din ziua de azi trăiesc într-un mediu stresant, mereu ,,în viteză’’, competitiv. Această clasă oferă un moment de relaxare, ajută copiii să-și dezvolte încrederea în sine într-un mediu necompetitiv care pune accentul pe acceptare și întrajutorare.

•Prin postura, copiii își exersează corpul, se joacă, se conectează la un nivel mai profund cu sinele interior și dezvoltă o relație intimă cu lumea naturală din jurul lor.

•Prin exersarea fizică a posturilor copiii au șansa să experimenteze cu adevărat legatura esențială dintre universul format de lumea experioară și universul format de cea interioară

FamilyYogaMO4

Ce se mai întâmplă la orele mele de yoga pentru copii

Iubirea n-are vârstă, sex, culoare, religie, reguli și mai adăugați voi ce vreți. Iubirea se simte, nu se explică, motivează, argumentează … Iubirea vine din noi către noi și către ceilalți. Iubirea este. Pur și simplu. Chiar și în clasa mea de yoga pentru copii de la grădinița Montessori Echilibria.

El, 5 ani, blond ca spicul grâului, cu ochi albaștri ca cerul, cu un dinte din față lipsă, chestie ce-i sporește farmecul și-l face și mai irezistibil pentru colegele lui. Te privește direct în ochi, cu încredere, curiozitate și ușor superior, doar știe clar mai multe decât lasă să se vadă. Are pielea bronzată și-un ciuf de păr auriu îi cade mereu în ochi. Rebel, răzvrătit, testează limitele oricui. Îndrăgostit până peste urechi de …

… Ea, aproape 5 ani, brunetă, ochi negri ca 2 măsline, uneori, afișează un zâmbet larg și chicotitor, alteori, serioasă și cu privirea sfredelitoare. Are degete lungi și delicate, este subțire ca o trestie și cred că-i plac bulinele. Și culoarea roz :) Nu vrea să fie prima care “face bine”, doar face. Apoi, se întinde cât e de lungă pe saltea, ca o pisică la soare, și rămâne cu privirea pierdută undeva, între El și aerul din jurul Lui.

În timp ce le spun povestea, toți copiii mă privesc cu ochii mari și gura ușor întredeschisă. Cei doi sunt chiar în fața mea și le văd fiecare mișcare, fiecare gest. Se țin de mână. De fapt, El o ține delicat de mânuță și din când în când, îi atinge podul palmei cu buzele. Colegii lor nici nu mai există. Sunt doar ei și în generozitatea pe care ți-o dă iubirea, mă acceptă și pe mine cu povestea și explicațiile posturilor. Din când în când, însă, toate astea dispar din atenția Lui, se oprește din ce face și își întoarce privirea spre Ea. E topit. Efectiv, pare o înghețată ce se topește ușor, ușor sub razele soarelui. O soarbe din priviri. Îi șoptește la ureche el știe ce. Își pune brațul în jurul umerilor Ei delicați. Ea îi răspunde discret, cu priviri furate și zâmbete în colțul buzelor. Ascultă cu atenție ce-i spune și răspunde alintat. Nu-l bagă în seamă deloc, apoi, brusc, se întoarce spre El zâmbind, iar fățuca lui bronzată se luminează. Împreună, par a fi un glob de lumină ce aruncă scântei strălucitoare în toată camera. Sunt atât de frumoși și de sinceri, de necomplicați și direcți, atât de natural își exprimă sentimentele, încât abia aștept să ajung acasă să-l văd, să-l simt, să-l ating pe El.

***

Iubirea este în aerul pe care-l respirăm. În soarele care ne deschide ochii dimineața, în iarba pe care călcăm cu picioarele goale, în zborul fluturilor și-n petalele florilor. În adierea răcoroasă a dimineții și-n furtuna cu tunete și fulgere ce brăzdează cerul la asfințit, în picăturile de ploaie și-n mirosul de asfalt ud. În guduratul unui cățel și-n gândăceii roșii cu 2 buline negre pe spate, în rochița rândunicii și-n maci, în pământul răscolit de pe câmpuri. În aroma cafelei de dimineață și-a ouălor ochișoare. În cireșele agățate la ureche și-n mustățile motanilor. În inimile noastre de adulți stresați și ocupați, deși, de multe ori, ne întrebăm pe unde naiba s-a ascuns. În privirile copiilor și-n gesturile lor simple, venite direct din suflet.

Love is all there is. Totul este iubire.