Lilik

În cei 15 ani de carieră jurnalistică în televiziune și presa scrisă, am vorbit despre frumusețea exterioară, despre trenduri în beauty și fashion, noutăți parfumate sau cele mai noi inovații în materie de îngrijire a pielii. La un moment dat, am simțit că frumusețea experioară pălește în absența celei interioare, iar acela a fost momentul în care mi-am schimbat meseria și am devenit instructor de yoga pentru copii și instructor Pilates.

Rezonez foarte bine cu yoga și Pilates pentru că mă fascinează capacitatea extraordinară a corpului și minții umane de a-și depăși propriile limite. La fiecare clasă pe care o susțin, îmi place să creez o atmosferă pozitivă astfel încât energia să curgă armonios și să permită participanților să se bucure de fiecare mișcare, de fiecare respirație, să-și permită să înțeleagă faptul că limitările sunt doar în mintea noastră. Putem face orice ne dorim.

Venirea pe lume a Maiei, fetița care ne-a ales să-i fim părinți, m-a schimbat din temelii și din prima clipă a vieții ei, în burtica mea, m-a ghidat și m-a învățat o mulțime de lucruri înțelepte. Pentru că așa este ea, veselă, înțeleaptă și plină de iubire pentru toți și toate. Din momentul în care a ea venit pe lume, am început să observ și copiii din jurul meu, să intru în contact cu sufletele lor și să văd că viața copiilor din zilele noastre nu este chiar ușoară. Interdicții la tot pasul, acasă și la grădi sau școală, presiunea temelor de la vârste foarte mici, competitivitate. Rezultatul, copii triști și etichetați ca fiind hiperactivi.

lilik_contact

Multă lume mă întreabă cum am ajuns să mă gândesc la yoga pentru copii, eu fiind jurnalist de beauty. Nu m-am gândit deloc. Știam că mai devreme sau mai târziu, voi părăsi presa și într-o bună zi, mi-a trecut pur și simplu prin cap întrebarea: cum ar fi să mă fac instructor de yoga pentru copii. Sunt sigură că Universul mi-a trimis această întrebare și m-a îndemnat să o scriu repede în Google, pentru că aveam nevoie de o direcție în care să mă exprim așa cum sunt cu adevărat. Am google-it ceva vreme și am găsit, surprinzător, un curs de instructori la Timișoara. Pe care l-am absolvit :) Și care mi-a schimbat viața, la propriu.

Oamenii au nevoie de mișcare, iar copiii sunt și ei oameni, chiar dacă mai mici, sistemul lor nervos este în plină dezvoltare și pentru a se dezvolta bine are nevoie de mișcare. Copilul face instinctiv mișcări precum rostogolit, alergat, cățărat, dar din păcate, adulții îl restricționează din motivele cele mai hilare cum ar fi că se murdăresc sau transpiră.

În afară de mișcare, așa cum spuneam mai sus, yoga acționează la nivel psihic, emoțional și spiritual. Iar copiii au nevoie să înțeleagă faptul că sunt mai mai mult decât un trup și o minte, ei sunt uniunea trup, minte, suflet.

Cred că este nevoie de așa ceva în România, este nevoie de o schimbare de mentalitate, de o schimbare interioară a fiecărui individ. Niciunuia dintre noi nu ne place ce se întâmplă în țara asta, dar trebuie să înțelegem că schimbarea vine din interiorul fiecăruia. Dacă fiecare în parte schimbă la el ceva ce nu merge, atunci schimbarea se propagă în jur. Dacă zâmbești, vei primi un zâmbet. Dacă saluți, vei fi salutat. Dacă-ți asculți copilul, vei fi ascultat.

Cred cu tărie că generațiile actuale de copii sunt cei care pot aduce o schimbarea la nivel profund, de aceea cred că yoga îi poate ajuta pe copii să vadă lumea diferit de cum o vedem noi, frumoasă, bună, plină de bucurie și iubire. Copiii trebuie să învețe să fie, nu să aibă, și atunci au toate șansele să devină adulți sănătoși și fericiți. Mi se umple sufletul de bucurie la gândul că în fiecare zi, la clasele mele, pot să contribui la devenirea lor.

Certificări:
* Yoga pentru copii, adolescenți și familie Joga Moka Budapesta
* Yoga Alliance – Yoga pentru copii, adolescenți și familie Rainbow Kids Yoga
* Instructor fitness-aerobic Fitness Scandinavia School
* Instructor Pilates Școala Marga Bălan împreună cu Federația Sportul pentru toți